1. Staircase

Mid-sized Curved Staircase Design Ideas

Zither House
Zither House
Robert's 21st Century Design
Find here a fine staircase designed by our engineer and build with the help of the team.
Open-Concept Home
Open-Concept Home
Houseworks
Gabrielle Cheikh Photography | gabriellecheikh.com
2016 Spanish Revival
2016 Spanish Revival
Kim Grant Design Inc
Kim Grant, Architect; Elizabeth Barkett, Interior Designer - Ross Thiele & Sons Ltd.; Theresa Clark, Landscape Architect; Gail Owens, Photographer
Winding Staircase
Winding Staircase
Homestyle Select Decor
The table nestled into the curve of the staircase and the mirror sculpture lining the curved wall create a beautiful frame for this beautiful spiral staircase.
East 74th Street Residence
East 74th Street Residence
Ronnette Riley Architect
This 10,000 sf townhouse sits on one of Manhattan’s most beautiful Upper East Side streets and so the goal of the project was to return the house to its original grandeur. Previously a Kips Bay designer showcase house, the rooms were each designed in a differing style and therefore the lack of cohesion and flow made the house seem choppy. In addition, much of the interior was superficial in the sense that plumbing fixtures were not all connected, walls were “false walls” built in front of existing and much of the construction had to be rebuilt. The scope included creating a large gourmet kitchen in the rear of the ground floor by closing off the winding corridor and creating a new door opening centered on the main entry hall with a paneled arched pocket door mimicking the original detailing of the parlor floor. The kitchen has a Calacatta Gold stone center island and dinning area flanked by counters that run the length of the east and west walls with glass front upper cabinets. A built-in buffet on the south wall anchors the space. A mud room, with access to the delivery entrance and additional storage space was added off the kitchen. A new slim profile steel and glass French door provides access to a new steel rear deck and stairs to the rear yard. On the second floor, a new tile floor was added throughout and RRA designed new stone mantle pieces fabricated from England in the living and dining rooms. On the 3rd floor, a new wall was constructed in the 11’ wide central hallway to allow a new 135 sf master closet with custom designed built-in storage units and accessories. This concept was carried through to the 4th floor on a smaller scale and 4 new storage closets were added in the hallway. The existing bathroom on the 4th Floor was gutted and redesigned including a new 5’x5’ extra deep soaking tub and new fixtures. Silver travertine tiles were used throughout to give the room a durable, waterproof finish while also providing a warm, luxurious feel. The 5th floor was converted into a playroom and TV room for the family’s two young children and was outfitted with chalkboard paint along the entire east wall in the play area and a bold color block wall treatment in the TV room. A new cork floor was installed for durability and resilience to lots of activity yet providing a soft and sustainable floor treatment for its intended user. A full laundry room was also created floor with new cabinetry, plumbing, and floor and wall tile. Additionally, 3 full baths and a powder room were refitted with tumbled travertine tiles on the top two floors. The exterior of the building was refurbished and new lighting and painted doors and frames were installed in accordance with Landmark designation. An additional challenge on the project was that a previously built extension on the PH level was illegally overbuilt and the property had received a violation. A 9 month process of filing drawings, completing zoning analyses and meetings with the DOB Commissioners ensued to get the extension approved allowing us to obtain a permit for the remainder of the work and complete the Certificate of Occupancy. In spite of the complex process and scattered program, the completed townhouse has a cohesive aesthetic throughout, with upgraded amenities befitting this grand representation of elite New York living.
Family Residence
Family Residence
Oliver Burns
Around a cascade of contemporary lanterns, a bespoke staircase, fashioned from a single piece of wood, sits at the centre of the house leading onto the two floors above.