Salt Addition

Design work started with a modest design focused on improving the kitchen, living, dining and outdoor living areas. However, a feasibility study determined that a better option was to fully remodel the existing dwelling, resulting in reclaiming some of the front veranda to increase the size of the living and dining areas. The remaining section created an alcove to the main bedroom, increasing privacy and creating a dedicated outdoor area.

A large awning, cantilevered so as not to impose on the existing septic, created a separate outdoor living area. A teak facade, that will weather to grey in the salty sea air over time, was added to extend high above the box gutter, conceal the solar panels and cap the ends of the separation walls. The roof was repitched and the internal ceilings raked upwards from the teak facade, thereby increasing the internal volume and allowing for the addition of high-light windows in rooms on the ridge side of the dwelling to capture the vista, increase natural light, ventilation and sense of space.

A skillion roof outside the back kitchen area was strategically positioned out of sight from the inside of the home and created a second outdoor area in the rear courtyard, serving as the main entry point. A gate house was incorporated in the rear fence to enhance the entry. The rear courtyard reclaimed an existing parking bay to create space for the cellar/music room.

—  Houzz
Related Photo Topics
This photo has no questions

Photos in Salt Addition