Creative Arch
4 Reviews

Garrod House

Located on the coastal North Shore of Auckland, this stylish contemporary home incorporates three distinct living spaces with an emphasis on use of natural materials. This is a light-filled, three storey home with a strong schist blade wall that crosses the internal/external threshold. The design is a layered response to the narrow site, and on top of all, the master bedroom on the upper level maximises views of Rangitoto and Hauraki Gulf.
Project Year: 2015
Project Cost: $1,000,001 NZD - $1,500,000 NZD
Country: New Zealand
Postcode 0630
Garrod House
18 Saves | 0 Questions
Our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. This is a light filled, three-storey, cedar, and schist clad home with a relatively compact footprint. A strong blade wall feature in schist crosses the internal/external threshold and serves to create texture and separate the living spaces. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
23 Saves | 0 Questions
Without a specific character to the surrounding houses to reference, our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. The materials selected for the design were dark joinery, vertical dark stained cedar, contrasting white bagged brick, earthy stone features and dark metal cladding. Exposed steel was painted black. Internally, t...More
EmbedQuestion
Garrod House
5 Saves | 0 Questions
This is a light filled, three storey, cedar and schist clad home with a relatively compact footprint. A double height space has been created in the dining area enabling a visual connection to the upper level master bedroom wing. This creates a light flooded dining and kitchen area during the day, and becomes a uniquely patterned space from the light fixture at night. Photograp...More
EmbedQuestion
Garrod House
6 Saves | 0 Questions
A double height space has been created in the dining area enabling a visual connection to the upper level master bedroom wing. This creates a light flooded dining and kitchen area during the day, and becomes a uniquely patterned space from the light fixture at night. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
3 Saves | 0 Questions
Dark contrasting stained battens alongside open stairs are visually striking and filter light through to the rooms beyond the stairs. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
4 Saves | 0 Questions
Our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. Timber accent features were used through the kitchen and the bathrooms. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
3 Saves | 0 Questions
Our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. Timber accent features were used through the kitchen and the bathrooms. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
10 Saves | 0 Questions
The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces: a rumpus area, the main living with pool access, and a private living space off the master bedroom. In addition to the three living spaces, multiple outdoor spaces have been created to further maximise usability of the home. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
5 Saves | 0 Questions
A strong blade wall feature in schist crosses the internal/external threshold and serves to create texture and separate the living spaces. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
22 Saves | 0 Questions
A strong blade wall feature in schist crosses the internal/external threshold and serves to create texture and separate the living spaces. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
0 Saves | 0 Questions
The brief was to create a stylish contemporary home incorporating three separate living spaces: a rumpus area, the main living with pool access, and a private living space off the master bedroom. This is the third living space used as a media room. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
4 Saves | 0 Questions
Upper floor study area, opening onto the glazed light box above the main entry which surrounds the access stairwell between the levels. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
2 Saves | 0 Questions
Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
2 Saves | 0 Questions
Our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. Internally, timber accent features were used through the kitchen and the bathrooms. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
2 Saves | 0 Questions
A feature of the design was the glazed light box above the main entry which surrounds the access stairwell between the levels. This helps to flood the upper level with southern light and also affords views of Rangitoto and the harbour from the living space on the upper level. Dark contrasting stained battens alongside open stairs are visually striking and filter light through t...More
EmbedQuestion
Garrod House
4 Saves | 0 Questions
Strong indoor-outdoor flow was created with full height dark joinery. Living spaces were separated by the central stone schist wall. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Garrod House
9 Saves | 0 Questions
The stone feature blade wall contains the external and internal fireplaces. Multiple outdoor spaces have been created to further maximise usability of the home. These are a covered outdoor area to the north plus additional outdoor courtyards off the guest bedroom and off the lower rumpus room. The idea was to create multiple purpose areas for private entertaining or relaxing a...More
EmbedQuestion
Garrod House
75 Saves | 0 Questions
A feature of the design was the glazed light box above the main entry which surrounds the access stairwell between the levels. The pool was placed on to the northern boundary to create space for the outdoor room off the dining area. Plastered block was extended vertically up from the pool on this boundary with timber screening over to create a sense of privacy to the pool are...More
EmbedQuestion
Garrod House
39 Saves | 0 Questions
Without a specific character to the surrounding houses to reference, our approach was to design a house unique to the area with an emphasis on use of natural materials. The materials selected for the design were dark joinery, vertical dark stained cedar, contrasting white bagged brick, earthy stone features and dark metal cladding. Exposed steel was painted black. Photography...More
EmbedQuestion