Rowe Baetens Architecture

City house

A new two storey family house in the centre of suburban Grey Lynn. The area is colonised with 100 year old villas and bungalows sandwiched within narrow 12m sites. The form is balanced with dynamic interlocking double storey voids and athletic cantilevering balconies. A double height central lounge area is straddled by a 9m bridge that turns into balcony and provides circulation to private bedrooms on the above level. The dwelling is grounded by a rough, board-textured precast concrete garage and a cedar clad box leaps out to a two way cantilevered bedroom above. Decks snuggle around landscaped courtyards opening to dining or seating areas and reducing to walkways. The house relies on double height volumes of glass to the north supplemented by low level picture windows to the south to passively take advantage of the sun and cross ventilation. Bedrooms have a switch glass to the exterior that changes from opaque to transparent with the flick of a switch powered by an electric current. Rough natural materials provide texture and relief to the facade. The house was originally built as a development project and is now a well lived in family home. Photographs by Sam Hartnett
© ROWE BAETENS ARCHITECTURE 2012. ALL RIGHTS RESERVED
Project Year: 2013
Country: New Zealand
Postcode 1010
City house
0 Saves | 0 Questions
Sam Hartnett
EmbedQuestion
City house
0 Saves | 0 Questions
Sam Hartnett
EmbedQuestion
City house
0 Saves | 0 Questions
Sam Hartnett
EmbedQuestion
City house
0 Saves | 0 Questions
Sam Hartnett
EmbedQuestion
City house
0 Saves | 0 Questions
Sam Hartnett
EmbedQuestion