Creative Arch
4 Reviews

Day Residence

Located on a steep coastal piece of land in Murrays Bay, this new dwelling was developed specifically for clients who were approaching retirement. It was imperative that the residence incorporated principles of universal design and future-proofing.

This project maximises clifftop views at each cascading level. The building remains secluded from the bay on the sea-facing, rear edge of the property as it rises above the dense native flora flanking a public walkway from Murrays Bay.

Architectural Designer: Mark McLeay, Marian Kubes
Interior Designer: Yellow Fox / Creative Arch
Engineer: Brian Jones Engineers
Builder: Day Construction
Photographer: Andy Chui
Project Year: 2016
Country: New Zealand
Postcode 0630
Day Residence
31 Saves | 0 Questions
Located on a steep coastal piece of land in Murrays Bay, this new dwelling was developed specifically for clients who were approaching retirement. It was imperative that the residence incorporated principles of universal design and future-proofing. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
4 Saves | 0 Questions
This project maximises clifftop views at each cascading level. The building remains secluded from the bay on the sea-facing, rear edge of the property as it rises above the dense native flora flanking a public walkway from Murrays Bay. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
5 Saves | 0 Questions
The house being on a rear site lent room for a choice of striking modern materials. Plaster masonry walls and horizontal Nu-Wall aluminium metal cladding make a cool, bold impact appropriate for a contemporary home beside the ocean. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
1 Save | 0 Questions
The house being on a rear site lent room for a choice of striking modern materials. Plaster masonry walls and horizontal Nu-Wall aluminium metal cladding make a cool, bold impact appropriate for a contemporary home beside the ocean. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
15 Saves | 0 Questions
Tight planning constraints and an inflexible neighbour on the north-east side lent extra challenge to the brief. Living spaces originally proposed on the mid-level with an extensive deck had to be reconfigured based upon building coverage infringements. The resulting redesign relocated living spaces to the upper floor with deck and pool being built over the mid-level for compli...More
EmbedQuestion
Day Residence
23 Saves | 0 Questions
The upper floor includes an accessible plunge pool alongside a large deck entertaining space. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
11 Saves | 0 Questions
The upper floor includes an accessible plunge pool alongside a large deck entertaining space. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
11 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
27 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
40 Saves | 0 Questions
Views of the sea are accessible from over-sized doors which provide strong indoor-outdoor flow and cross-flow ventilation, allowing natural sea breezes to cool the house over summer. Across all levels and rooms of this stunning site, decks extend living spaces and break up the building’s form. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
29 Saves | 0 Questions
The core of this design is a north-facing central feature staircase with glazing on all three floors that floods all rooms with natural sunlight. The three levels are designed to capture and frame the varied prospects and changing views of the sea and landscape throughout the day. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
3 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
28 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
66 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
19 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
4 Saves | 1 Question
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
11 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
17 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
18 Saves | 0 Questions
This project maximises clifftop views at each cascading level. The building remains secluded from the bay on the sea-facing, rear edge of the property as it rises above the dense native flora flanking a public walkway from Murrays Bay. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
195 Saves | 0 Questions
This new dwelling was developed specifically for clients who were approaching retirement. It was imperative that the residence incorporated principles of universal design and future-proofing. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
17 Saves | 0 Questions
Access to the upper floor includes a lift incorporated into the central light well with timber stairs wrapping around. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
25 Saves | 0 Questions
The core of this design is a north-facing central feature staircase with glazing on all three floors that floods all rooms with natural sunlight. The three levels are designed to capture and frame the varied prospects and changing views of the sea and landscape throughout the day. The glazed staircase is seen immediate upon entry, with a curved wall juxtaposed against the clean...More
EmbedQuestion
Day Residence
2 Saves | 0 Questions
Across all levels and rooms of this stunning site, decks extend living spaces and break up the building’s form. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
25 Saves | 0 Questions
The house sits boldly forward of its neighbours, providing privacy and unparalleled outlook. The master bedroom on the main floor provides full length windows to the eastern seaviews, with privacy from the southwestern neighbours. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence
12 Saves | 0 Questions
This project maximises clifftop views at each cascading level. The building remains secluded from the bay on the sea-facing, rear edge of the property as it rises above the dense native flora flanking a public walkway from Murrays Bay. Photography by Andy Chui - DRAWPHOTO
EmbedQuestion
Day Residence - Lower Floor Plan
5 Saves | 0 Questions
Located on a steep coastal piece of land in Murrays Bay, this new dwelling was developed specifically for clients who were approaching retirement. It was imperative that the residence incorporated principles of universal design and future-proofing. This involved low maintenance cladding materials and multiple entertaining spaces on the upper and ground floor, enabling the flexi...More
EmbedQuestion
Day Residence - Mid Floor Plan
7 Saves | 0 Questions
The three levels are designed to capture and frame the varied prospects and changing views of the sea and landscape throughout the day. The glazed staircase is seen immediate upon entry, with a curved wall juxtaposed against the clean lines and exterior rectangular shape of the building. The house sits boldly forward of its neighbours, providing privacy and unparalleled outlook...More
EmbedQuestion
Day Residence - Upper Floor Plan
7 Saves | 0 Questions
The upper level has been designed with the feel of a penthouse apartment, in deliberate contrast to rest of the house, with open plan living and generous skylights. Full length glazed sliders open to uninhibited top floor views of the sea and Rangitoto Island. Plan by Creative Arch Ltd
EmbedQuestion