Creative Arch
4 Reviews

Thompson Park Apartments

Winner - ADNZ Multi-Unit Dwelling 2016

This development is located in the Auckland suburb of Mt Wellington, upon the site of an old Mercury Energy building.

The objective is to create community spaces with generous zones for informal interaction in shared landscapes. Unseen from the outside, the shared courtyard is the connecting link between lower and upper levels of the apartment. Located atop the existing concrete building structure, the common area features extensive planting, overlooked by secure gangways, considerably softening the interior spaces.

The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvres and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines of the vertical black aluminium screening, and soft cedar colours work together to moderate the scale of the development.

Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground.

All the apartments are positioned and laid out in response to sun with large window openings to maximise views and natural light penetration into the apartments. Master bedrooms are specifically designed to be protruding and behind external vertical screening that provides privacy and filtered light into the space.
Project Year: 2016
Project Cost: More than $2,000,000 NZD
Country: New Zealand
Thompson Park Apartments
2 Saves | 0 Questions
Aesthetically, adaptive re-use was followed as a point of difference from other apartment developments in Auckland City, and it became imperative that this part of the brief remained unchanged. Although it was more cost effective to build new, our sustainable practice and design considerations determined the lower two floors of structure could be retained, and it was possible t...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The objective is to create community spaces with generous zones for informal interaction in shared landscapes. Unseen from the outside, the shared courtyard is the connecting link between lower and upper levels of the apartment. Located atop the existing concrete building structure, the common area features extensive planting, overlooked by secure gangways, considerably softeni...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
The north side of the development features communal areas with barbeques under a vast timber pergola structure with swimming pools for the residents. Lower level apartments can access the grassed area directly from their balconies. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
3 Saves | 0 Questions
The north side of the development features communal areas with barbeques under a vast timber pergola structure with swimming pools for the residents. Lower level apartments can access the grassed area directly from their balconies. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
2 Saves | 0 Questions
The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvers and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvres and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
2 Saves | 0 Questions
The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvers and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The north side of the development features communal areas with barbeques under a vast timber pergola structure with swimming pools for the residents. Lower level apartments can access the grassed area directly from their balconies. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
Lower floor apartments feature a generous 3.0m stud height creating an exceptionally high internal volumetric space. The prospect from each apartment and use of modern and contemporary internal finishes, along with access to the pool and park-like grounds, creates a high-end studio ambiance. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Lower floor apartments feature a generous 3.0m stud height creating an exceptionally high internal volumetric space. The prospect from each apartment and use of modern and contemporary internal finishes, along with access to the pool and park-like grounds, creates a high-end studio ambiance. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Lower floor apartments feature a generous 3.0m stud height creating an exceptionally high internal volumetric space. The prospect from each apartment and use of modern and contemporary internal finishes, along with access to the pool and park-like grounds, creates a high-end studio ambiance. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Lower floor apartments feature a generous 3.0m stud height creating an exceptionally high internal volumetric space. The prospect from each apartment and use of modern and contemporary internal finishes, along with access to the pool and park-like grounds, creates a high-end studio ambiance. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
3 Saves | 0 Questions
Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
All the apartments are positioned and laid out in response to sun with large window openings to maximise views and natural light penetration into the apartments. Master bedrooms are specifically designed to be protruding and behind external vertical screening that provides privacy and filtered light into the space. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvers and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
The exterior of the apartments incorporates a strongly defined entrance using the architectural language of repetition with dark louvers and vertical proportions breaking up the horizontal form of the building into smaller parts. The contrast of the development in the suburban context is reduced through the use of materials: the roughness of precast concrete panels, clean lines...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
All the apartments are positioned and laid out in response to sun with large window openings to maximise views and natural light penetration into the apartments. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
Units are designed for light, outlook and privacy. Mount Wellington and Auckland City is seen to the north and west, while south and western apartments enjoy views of Thompson Park and playground. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The north side of the development features communal areas with barbeques under a vast timber pergola structure with swimming pools for the residents. Lower level apartments can access the grassed area directly from their balconies. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
Although it was more cost effective to build new, our sustainable practice and design considerations determined the lower two floors of structure could be retained, and it was possible to increase the scope to include 104 apartments including one and two-bedroom options, most of which have sizeable balconies. On this basis, two lower levels were formed within the concrete exist...More
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
1 Save | 0 Questions
All the apartments are positioned and laid out in response to sun with large window openings to maximise views and natural light penetration into the apartments. Master bedrooms are specifically designed to be protruding and behind external vertical screening that provides privacy and filtered light into the space. Photography by Simon Hewitt
EmbedQuestion
Thompson Park Apartments
0 Saves | 0 Questions
The objective is to create community spaces with generous zones for informal interaction in shared landscapes. Unseen from the outside, the shared courtyard is the connecting link between lower and upper levels of the apartment. Located atop the existing concrete building structure, the common area features extensive planting, overlooked by secure gangways, considerably softeni...More
EmbedQuestion